Grillet laks med hvide kartofler og citronsovs og grøn salat

1 laks på ca. 3,5 kg., 3,5- 4 kg små kartofler, 2-3 citroner, 1/4 l. piskefløde, 2 løg, 2 gulerødder, 4 æbler, 1 porre, 2 appelsiner 1 stk. Iceberg salat, mel eller anden jævning, salt og peber, gurkemeje.

Så gør vi sådan:

Laksen: Laksen fileteres og flåes (husk at fjerne de ben, der sidder i fileten). Der koges en fond på ben, hoved og skind tilsat ½ skivet citron, 1-2 skivede æbler, 2 skivede løg, de skivede gulerødder og porren. Tilsæt salt og peber. (kogetid ca. 40 min.). Fonden sies og bruges til sovsen. Hvis man har en god fiskemand, beder man ham filere laksen og beder om at få hoved, skind og ben med. Det koster ikke ekstra.

Laksefileterne lægges på en smurt bradepande og krydres med salt og groftkværnet peber. Anbring 1/8 citroner langs laksens kanter. Bradepanden anbringes ca. 10 cm. under grillelementerne. Grilltid 15- 20 min. (det kan godt være en god ide at skære fisken ud, før den grilles.)

Sovsen: Den revne skal af en citron koges op med piskefløden, lad blandingen hvile ½-1 time før den filtreres. Kom ca. 0,7 l af den filtrerede fiskefond i en gryde, varm op og smag til med citronfløden og citronsaft og evt. salt, jævn sovsen og farv den let gul med gurkemeje

Kartoflerne: Det bedste er at anvende små kartofler som koges og pilles. Der kan også anvendes almindelige kogte, skrællede kartofler.

Salat: 1 stort Iceberg salathoved  snittes fint, 2 æbler rives og blandes med salaten, saften fra 2 appelsiner kommes over